Fietsafstelling bij lage rugpijn

Rugpijn op de fiets kan vaak een indicatie zijn van een suboptimale fietspositie. Het is niet alleen over zadelafstelling of stuurpositie; het gaat ook over het creëren van een totale fietspositie die stabiliteit en comfort biedt en over het lichaam dat we symmetrisch op de fiets zetten.

Afstand Stuur-Zadel: Impact van Reach, Stack en Setback

Het vinden van de ideale positie vereist een delicate balans. Te ver naar het stuur reiken kan net zo problematisch zijn als een verkeerde zadelhoogte.

"Onze aanpak is holistisch; we kijken naar het gehele plaatje om uw rugpijn te verlichten en uw fietservaring te optimaliseren." - Kevin Van Staeyen

Stabiliteit en Mobiliteit: Sleutels tot Comfort

Onstabiele fietsposities kunnen voortkomen uit verschillende oorzaken, waaronder spierdisbalans en beenlengteverschillen. Wij duiken dieper dan de oppervlakte met onze geavanceerde bekkenscreening, krachttesten en bewegingsanalyse, om te zorgen dat we elke onderliggende kwestie aanpakken.

Beenlengteverschil: Een Gecompliceerde Kwestie

Beenlengteverschil kan leiden tot aanzienlijk ongemak en inefficiënte trappen. Echter, een nauwkeurige diagnose is essentieel. Vaak worden er te snel hulpstukken gebruikt, soms aan de verkeerde zijde of soms te weinig. Alles is afhankelijk van de impact op uw beweging en de aard van het beenlengte verschil. Deze discrepanties in beenlengte kunnen opgesplitst worden in twee hoofdcategorieën: structureel en functioneel.

  • Structurele beenlengteverschillen verwijzen naar een fysiek verschil in de lengte van de botten in de benen. Dit is een anatomische realiteit, waarbij een been meetbaar korter of langer is dan het andere, vaak door natuurlijke variaties of als gevolg van een letsel of medische aandoening.

    "Een structureel beenlengteverschil is als het ware een vaststaand feit binnen de anatomie van de fietser, iets dat we niet kunnen veranderen maar waarvoor we wel compensaties kunnen aanbieden binnen de bikefitting," verduidelijkt Michael

    Om de exacte omvang van een structureel beenlengteverschil te bepalen, maken wij gebruik van een DEXA-scan. Deze hoogwaardige beeldvormingstechniek staat ons toe om niet alleen het lengteverschil nauwkeurig te kwantificeren, maar ook de botdichtheid te analyseren, wat relevant kan zijn bij het afstellen van de fiets.

  • Aan de andere kant hebben we functionele beenlengteverschillen. Deze ontstaan niet door een verschil in de botten zelf, maar door onevenwichtigheden in de musculaire en skeletale structuren die de benen ondersteunen en bewegen. Factoren zoals spierspanning, heuprotatie, bekkenasymmetrie, of zelfs een slechte houding kunnen bijdragen aan een functioneel beenlengteverschil.

    "Functionele verschillen zijn dynamisch en kunnen veranderen met tijd, behandeling, en zelfs tijdens een fietstocht zelf," licht Kevin toe. "Dit maakt het een complexere uitdaging binnen de bikefitting, maar niet minder belangrijk om aan te pakken."

    Voor het analyseren van functionele beenlengteverschillen gebruiken we een DIERS rugscan. Deze geavanceerde scan geeft ons een driedimensionaal beeld van de wervelkolom en helpt bij het identificeren van afwijkingen in de houding of wervelkolom die kunnen bijdragen aan een schijnbaar beenlengteverschil.

Een nauwkeurige diagnose van het type beenlengteverschil is essentieel omdat de aanpak voor compensatie aanzienlijk verschilt," benadrukt Bikefit Van Staeyen. Voor structurele verschillen kunnen we gebruikmaken van zooltjes of aanpassingen aan de pedalen of schoenen om de onbalans te compenseren. Bij functionele verschillen ligt de focus meer op het corrigeren van de onderliggende oorzaak, zoals het verbeteren van spieronevenwichtigheden of aanpassingen in houding en beweging.