Meest voorkomende klachten op de fiets

 
 
  • Kniepijn is een van de meest voorkomende klachten op de fiets. Kniepijn uit zich op vele manieren op de fiets, en afgezien van traumatische letsels gaat het altijd om overbelasting. Dat wil zeggen dat de pijn tijdens een of meer ritten geleidelijk toeneemt en pas verlicht wordt als men van de fiets afstapt. Als de schade die het probleem veroorzaakt groot genoeg is, kan de pijn ook overslaan naar het leven naast de fiets.

    Kniepijn valt te onderscheiden in twee hoofdcategorieën;

    1. Pijn door over- of onderuitrekking van de knie. Meestal is dit frontale of posterieure kniepijn (denk aan patellafemorale pijn aan de voorkant van de knie). Vaak is de voorloper een strakke hamstring of quadriceps en vermoeidheid die dan een ernstige pijn wordt naarmate de belasting van het fietsen verder gaat. De pijnlijke structuren zijn meestal de kniepees of de structuren eronder, en de hamstringaanhechtingen aan de achterkant van de knie. Minder vaak komen de oorsprongspezen van de kuitspier voor, die net boven de knie aan de achterkant ontstaan.

    Meestal beginnen deze problemen met een te hoog zadel. Sinds vele jaren gebruiken bikefitters goniometers (gewrichtsmeetapparatuur) en motion-capture software om de kniehoeken te meten. Vaak hoor je bikefitters "de inbegrepen kniehoek bij maximale extensie moet tussen 142 en 148 graden zijn en bij minimale extensie. Deze metingen zijn "vuistregels" en dienen met een kritisch oog te worden bestudeerd. Het is wel zo dat de hoekmetingen een indicatie geven maar er is geen algemene regel. Wij gebruiken onze technologieën om ons te doen inzien wat het oog niet ziet, maar steeds met een kritische blik. Als je bijvoorbeeld bijzonder inflexibele hamstrings, bilspieren of een stijve lendenwervelkolom hebt, zullen deze "regels" er vaak toe leiden dat je kniepijn krijgt als de fiets op deze manier wordt afgesteld. Wij kijken voor we met onze technologie beginnen steeds naar hoe de spierverhoudingen zijn en doen een uitgebreide functionele analyse zoals het testen van flexibiliteit, krachtverhoudingen en gewrichtsmobiliteit. Momenteel zijn we bezig met het testen van spieractiviteit tijdens de bikefit (EMG metingen) om te kijken welke disbalans er is op de fiets.

    2. De andere hoofdcategorie van kniepijn is de laterale of mediale kniepijn (aan de binnen- of buitenkant van je been). Deze zijn lastiger en hebben een veelheid aan mogelijke oorzaken. Overwegend is de directe oorzaak van de kniepijn dat de knie in een ander bewegingsvlak probeert te lopen. De knie is een eenvoudig scharniergewricht dat alleen betrouwbaar kan functioneren als het in het juiste bewegingsvlak beweegt. Elke afwijking van de knie in termen van torsiebeweging (verdraaiing) bij het volgen van de knie leidt tot overmatige belasting van de laterale structuren (de Iliotibiale Band of "ITB" is een veel voorkomende boosdoener) of, minder vaak, de mediale structuren van de knie. Vaak voelt de pijn dof en "achter de knieschijf" aan - dit is een duidelijk teken dat de knieschijf, het grote bot aan de voorkant van de knie dat als krachtkoppel voor de quadricepsspieren fungeert, met geweld uit zijn natuurlijke verticale bewegingsvlak aan de voorkant van het dijbeen wordt getrokken.

    Langdurig misbruik van de patellatracking leidt ertoe dat het dunne kraakbeen aan de achterkant gestaag afslijt tot artrose (bot op bot) het eindresultaat is. De patella die uit het gebruikelijke bewegingsvlak ‘fietst’ is de meest voorkomende kniepijn die wij zien en kan worden veroorzaakt door veel verschillende problemen - die bijna allemaal boven of onder de knie zelf liggen. Strakke externe rotatoren in de heup (gluteus Maximus, etch), strakke en overactieve heupflexoren (psoas, rectus femoris, etc), zwakke mediale quadriceps, een ingezakte voetboog, onjuiste plaatsing van schoenplaatjes, een te hoge of lage zit, beperking ter hoogte van het heupgewricht, of een onjuiste voetcorrectie (achtervoet EN voorvoet) kunnen allemaal een rol spelen bij het dwingen van de knie om in het verkeerde bewegingsvlak te lopen. Zoals hierboven beschreven tracken we met onze functionele analyse en EMG metingen de spieractiviteit en kijken we ook uitgebreid naar uw voetstructuur, de schoenen, plaatjes en eventueel zolen.

  • Pijn in de onderrug is een andere veel voorkomende klacht op de fiets. De meest voorkomende oorzaak is een te grote zadelafstand (setback achter de trapas) of een verkeerde zithoogte. Een te grote afstand tot het stuur en te grote "reikwijdte" naar voren om de ontstane positie te stabiliseren, kunnen dit probleem ook veroorzaken. Een ander complexer en moeilijker op te lossen probleem is slechte stabiliteit op de fiets, die vele oorzaken kan hebben - niet allemaal positieafhankelijk.

    Instabiliteit op het zadel kan te maken met spierspanningen, beweeglijkheid van de gewrichten, een beenlengte verschil, een verkeerd zadel en zelfs een te kleine of grote horizontale afstand van voet tot voet. Een beenlengte verschil wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd en ten gevolge verkeerd ‘behandeld’ tijdens de bikefitting. Het tracken van het bekken tijdens het fietsen is daarom een belangrijke indicator, in combinatie met een DEXA beenlengte en rugscan. Indien wij na onze uitgebreide bekkenscreening een vermoeden hebben van een beenlengte verschil kijken we altijd eerst hoe u juist beweegt op de fiets, om daarna te overleggen welke stappen we het best ondernemen. We begeleiden u daar in van A tot Z.

    Nekpijn is eenvoudiger en wordt meestal veroorzaakt door een gebrek aan noodzakelijke functionele extensie (strekking) in de nek tijdens het fietsen. We kunnen de omstandigheden waaronder we nekpijn ontwikkelen veranderen door ofwel de capaciteit van onze nek te vergroten om gemakkelijk te strekken (wat veel flexibiliteitswerk buiten de fiets vereist) ofwel door de positie zodanig te veranderen dat je nek en schouders in een meer natuurlijke, onbelaste positie zitten. Gelukkig zijn de meeste nekklachten musculair van oorsprong en is er vaak geen schade aan verbonden, alleen musculair ongemak. Ook stress is een niet te onderschatten factor van nekklachten.

    Het verkorten van de reikwijdte van het stuur via een kortere stuurpen, of het verder omhoog brengen van de stuurpen is de meest voorkomende verbetering die wij zullen aanbrengen om dit probleem te verminderen. Te veel gewicht dragen via je bovenlichaam en armen kan ook nek- en bovenrugpijn veroorzaken, in plaats van de nek te dwingen tot extensie. Het corrigeren van uw zitpositie en uw reikwijdte naar het stuur is niet alleen belangrijk om de spieren van het bovenlichaam te ontlasten, maar door deze spieren los te koppelen, maakt u de bloedtoevoer en zuurstoftoevoer vrij voor de belangrijkere gebieden - uw benen.

    Met onze smartbike kunnen wij u tijdens de bikefit, dus tijdens het fietsen, meteen op korte tijd laten voelen welke veranderingen er zijn. U hoeft dus niet continu te stoppen met trappen, op en af de fiets te gaan zodat wij de fiets aanpassen. Alles gebeurt à la minute.

  • De Kracht van Ondersteuning op de Fiets

    Op de fiets is het cruciaal om je voeten de juiste ondersteuning te bieden. Fietsers die last hebben van voetklachten, pijntjes in de knieën of zelfs vermoeidheid kunnen enorm profiteren van podologische zolen op maat. Bij Bikefit Van Staeyen zorgt onze sportpodologe, Katrien voor een uitgebreid biomechanisch onderzoek voor voetgerelateerde klachten. Met haar expertise in biomechanisch onderzoek van de voet en jarenlange ervaring in de sport, is ze dé expert om jouw fietscomfort naar een hoger niveau te tillen.

    De Unieke Benadering van Katrien: Maatwerk voor Fietsers

    Katrien neemt de tijd voor een uitgebreid biomechanisch onderzoek van je voet. Dit omvat een grondige analyse van je loop- en fietspatroon, voetstructuur en mogelijke afwijkingen. Met haar gespecialiseerde kennis kan ze jouw unieke behoeften als fietser begrijpen en bepalen welke ondersteuning het beste bij jou past.

    Een Stap Richting Optimaal Fietsplezier

    Met de op maat gemaakte podologische zolen van Borginsole ben je verzekerd van optimale ondersteuning tijdens het fietsen. Door je voet op de juiste manier te ondersteunen, worden mogelijke oneffenheden en belastingen gelijkmatig verdeeld. Dit kan knie, heup- en voetklachten voorkomen, vermoeidheid verminderen en je prestaties aanzienlijk verbeteren.

    Het Begin van een Nieuwe Fietservaring

    Met onze podologische zolen zetten we een belangrijke stap in het verhogen van jouw fietscomfort. Als een van de eerste bikefitters die gespecialiseerd is in fiets-specifieke podologische zolen, bieden we een unieke kans om het maximale uit jouw fietservaring te halen.

    Durf de Stap te Zetten: Maak een Afspraak

    Wil je de beste ondersteuning voor jouw voeten tijdens het fietsen? Durf de stap te zetten en maak een afspraak met Katrien voor een uitgebreid biomechanisch onderzoek. Voorkom klachten en verbeter jouw fietsprestaties!

  • Slapende handen of tintelende vingers heeft, los van structurele afwijkingen zoals een carpale tunnel syndroom, met een foutieve fietspositie. Wanneer de reikwijdte van zadel naar stuur te ver is, het zadel te kort of te hoog staat, of het stuur juist te ver weg en te diep, kunnen tintelingen in de vingers optreden. Druk op het stuur is de boosdoener van deze klacht doordat er te veel massa vooraan op de fiets ligt.

  • Zadelklachten is een veel voorkomend issue dat soms veel tijd vergt om op te lossen. We weten allemaal dat het soms een hopeloze zoektocht is naar het juiste zadel maar ook de fietspositie zelf doet er toe. Veel bikefitters gebruiken een zadeldrukmeting en zien dat er in de drukmeting weinig te zien is, verkopen u een zadel en denken dat het probleem is opgelost.

    Ook wij gebruiken het Duitse Gebiomized als drukmeting maar ook deze metingen bekijken we met een kritische blik. Het vergt veel ervaring om te zien wat er juist aan de hand is. Daarom is het ook belangrijk naast de fiets te kijke naar neuromusculaire responsen, los van structurele afwijkingen. Een opvolging hierin is dermate cruciaal dat wij het van uitermate belang vinden u juist op te volgen met de nodige tijd en energie.

    Het juiste zadel is ontzettend belangrijk om comfortabel te fietsen. Momenteel zijn wij bezig met op maat gemaakte 3D geprinte zadels die enkel en alleen voor u worden gemaakt. Voor fietsers die geen raad meer weten zien we hierin een veelbelovende oplossing in combinatie met de juiste fietspositie en correcte balansen op de fiets.

    Bij vrouwen is het zadelprobleem vaak het meest complex. Bekkenspecialiste Hedwig Neels van de Universiteit van Antwerpen deed een studie naar zadelproblemen bij vrouwen. Wij zaten samen met Hedwig om deze problemen te bespreken aangezien het voor vrouwen vaak taboe is een klankbord te vinden bij dergelijke problemen.

    Los van een correcte bikefit is ook hygiëne en de juiste fietsbroek van groot belang. Ook daar kunnen we u adviseren.

 Bikefit Van Staeyen

Bikefit_vanstaeyen@outlook.com

+32 4 79 68 93 01

Rodeborgstraat 67

2900 Schoten

Antwerpen, België