Het Belang van Professionele Fietszolen in Bikefitting

Fietsen is meer dan alleen trappen en rijden; het is een samenspel van mens en machine. Bij Bikefit Van Staeyen begrijpen we dat elke schakel in deze ketting perfect moet zijn voor een optimale fietservaring. Een belangrijk, maar vaak onderschat onderdeel hiervan, zijn fietszolen.

 

De Tweespalt in Bikefitting

In de wereld van bikefitting heerst een tweedeling: bikefitters die geen zolen gebruiken en degenen die ze zelf maken. Volgens de Belgische Vereniging Der Podologen (BVP-ABP) is het vervaardigen van zolen met correcties voorbehouden aan opgeleide podologen. Dit is een delicate kwestie waarin wij een duidelijk standpunt innemen.



Onze Aanpak: Samenwerking met Experts

Bij Bikefit Van Staeyen maken we zelf geen zolen. Waarom? Omdat het maken van een goede fietszool met correctie een complexe kunst is, die een gespecialiseerde Bachelor opleiding vereist. Daarom werken wij samen met een ervaren wielerpodoloog, Thomas Meesters van Podologie Hermes, die intern zolen vervaardigt voor degenen die ze nodig hebben.



Bikefitting is op zich een zeer complex beroep. Als bikefitters focussen wij ons op de biomechanische analyses, de fietspositie en kijken we wat we naast de fiets kunnen doen om te verbeteren. Fietszolen maakt deel uit van dit geheel maar is niet voor iedereen een must. Met Thomas hebben we een van de beste podologen van de Benelux, die ons helpt in zijn specialisatie. De dag van vandaag zijn er veel bikefitters die zelf zolen maken en die we bij ons krijgen met klachten of een schoen die te hard knelt. Wij maken het verschil in het beheersen van ons eigen domein, en het uit spenderen van podologie. ‘Schoenmaker blijf bij je leest’.

Kevin Van Staeyen, Oprichter en Bikefit Expert Bikefit Van Staeyen

Niet Iedereen Heeft Zolen Nodig

Het is een misvatting dat elke fietser steunzolen of fietszolen nodig heeft. Wij beoordelen de complexe biomechanica van elke fietser om te bepalen of een op maat gemaakte zool nodig is. Soms volstaat een semi-custom zool, die reeds vervaardigd is en voldoende ondersteuning biedt.

De Wetenschap achter Onze Zolen

Onze custom zolen zijn gemaakt van een laag carbon met EVA erboven. Studies tonen aan dat carbon fietszolen minder druk uitoefenen van onderaf, wat bijdraagt aan een betere ondersteuning in de kinematische keten, vooral voor mensen met knie-, voet- of heupproblemen.



Woorden van onze Expert, Thomas Meesters: de maatafname van de voet is cruciaal in het proces van het maken van uw zool. Dit is de eerste stap in de productie van uw op maat gemaakte zool. Als podoloog specialiseer ik me in het maken van functionele zolen, in tegenstelling tot klassieke steunzolen uit de orthopedie. Met een functionele zool verbeteren we de voetfunctie door bepaalde spieren meer te activeren. De voeten zijn het fundament van ons lichaam en moeten zich aanpassen aan de ondergrond en stabiel zijn bij het vooruit stappen. Dit noemen we de adaptieve schokbreker en de rigide hefboom. Bij falen van deze functies ontstaan vaak klachten. Bij wielrennen is er een dynamisch en een statisch aspect aan de voetfunctie. De voet maakt geen volledige afwikkeling, maar beweegt wel in de enkel en hoger gelegen gewrichten. De voet zit in een stugge schoen voor optimale krachtoverbrenging op de pedaal. Een wielerzool moet aan deze eigenschap voldoen en wordt daarom aangemeten in de positie waarin de meeste kracht op de pedaal wordt uitgeoefend."

Uw Probleem, Onze Oplossing

Ervaart u knieklachten of slapende voeten tijdens het fietsen? Onze specifieke bikefit kan deze problemen aanpakken. Bovendien, met onze uitgebreide schoenencollectie, garanderen we de perfecte match voor uw voeten. Fietszolen zijn een vak apart, en bij Bikefit Van Staeyen zijn we er trots op dat we samenwerken met de beste in het veld om u de best mogelijke fietservaring te bieden.

Voor meer info kan je terecht bij onze podoloog Thomas op het nummer 0456412859. Je kan ons ook altijd contacteren via onderstaande knop.

Vorige
Vorige

Hoe Bikefit Van Staeyen een miniscuul aandeel hadden in de overwinning van Geert Lauryssen in de Hel van Kasterlee

Volgende
Volgende

Een reis vol veerkracht: Dirk's heroïsche 1200 km in de Randonnée Parijs-Brest-Parijs