De impact van een zittend beroep op het lichaam

Het menselijk lichaam is niet gemaakt voor een zittende levensstijl. Het is gemaakt om te bewegen! Als je een job hebt waarbij je lang moet zitten dan kan het zijn dat je iemand bent die klaagt over rugpijn en andere problemen die verband houden met lichaam en de houding. Er zijn verschillende gezondheidseffecten van lang op een bureau zitten, die we in dit artikel zullen bestuderen. We zullen ons echter vooral concentreren op de impact van zittend bureauwerk op de houding en weten hoe we de nadelige gevolgen hiervan kunnen wegwerken.

unsplash-image-dZxQn4VEv2M.jpg

Naast tal van gezondheidsrisico’s zoals diabetes, obesitas, depressies en hartaandoeningen focussen wij ons op de houding en de daaropvolgende risico’s voor fietsklachten.

Wat gebeurt er met de wervelkolom en onze houding in zittende positie?

Terwijl je lange uren zit, krijg je zeker last van lichaamspijn, zenuwproblemen, pijnlijke gewrichten en hernia-problemen. In deze positie staat onze wervelkolom onder veel druk. Ons lichaam is van nature gebouwd om te bewegen en te staan; dus het is zeker zeer stressvol om een ​​​​lang deel van de dag zittend te blijven zitten. Wat er gebeurt tijdens het staan is dat het gewicht gelijkmatig over het hele lichaam wordt verdeeld. Maar in het geval van zitten, is de zaak absoluut anders. Tijdens het zitten vervormen we onze natuurlijke kromming van de wervelkolom. Dit betekent dat onze rugspieren veel moeten doen om onze rug in vorm te houden, omdat we tijdens het zitten niet onze normale rondingen van de wervelkolom gebruiken om ons lichaam tegen de zwaartekracht in op te tillen.

We weten nu dat we door lang zitten een slechte houding ontwikkelen. Deze slechte houding veroorzaakt op zijn beurt verschillende spinale problemen, waaronder de hernia. Wat er precies gebeurt, is dat als we de hele dag lang zitten, de heupbuigers en hamstrings korter en strakker worden, de spieren die de wervelkolom ondersteunen stijf en zwak worden en dit resulteert op zijn beurt in chronische lage rugpijn. Lage rugpijn is wellicht een van de meest voorkomende klachten bij fietsers. Ook op de fiets zit je vaak meerdere uren, weliswaar in beweging.

Fascia is een taai bindweefsel dat al onze lichaamsspieren bedekt. Het is buigzaam en heeft de neiging om in de positie of de toestand te komen waarin uw lichaamsspieren zich het vaakst bevinden of in de houding die u het grootste deel van de dag aanhoudt. Dus als je de hele dag meer in de zithouding bent, wordt de fascia aangepast aan die specifieke positie.

Nu rekening houdend met onze heupen en dijen in relatie tot de romp terwijl we zitten; ze blijven gebogen, wat er op zijn beurt voor zorgt dat de heupbuigers van het dijfront licht samentrekken of korter worden. De spieren rekken niet meer uit zoals ze van nature moeten doen. Dit resulteert op zijn beurt in onjuist lopen en een onregelmatige houding die duidelijk kan worden gemarkeerd tijdens het fietsen of lopen. Iemand die meer van zittend bureauwerk houdt, loopt niet lang en recht omdat de fascia is aangepast aan de zithouding die verschilt van het staan. Dit wordt de normale houding voor de persoon die op zijn beurt leidt tot verschillende andere gevolgen.

unsplash-image-Nt5eeIKH-1s.jpg
unsplash-image-OijVdM3Zx4I.jpg

Gevolgen van een slechte houding veroorzaakt door zittend bureauwerk:

Verschillende gevolgen zijn het gevolg van de impact van zittend bureauwerk en de daardoor veroorzaakte slechte houding.

Slechte balans

Slechte mobiliteit

Pijn in nek, heup en lage rugpijn etc

Spierstijfheid, lichaamspijn enz.

Toenemend risico op blessures door lager evenwicht.

Verminderde atletische prestaties en behendigheid.

Getroffen persoon is minder efficiënt om te sporten in het algemeen.

Hoe lang zitten te lang is:

Een typische officiële baan waarbij een werknemer 8 uur per dag, 5 dagen per week zittend aan een bureau moet werken, is voldoende om het nadelige effect van een slechte houding als gevolg van zittend of zittend bureauwerk te veroorzaken. Het wordt aangeraden om enkele noodzakelijke stappen te volgen en jezelf te beheren terwijl je aan het bureau werkt. We zullen erover praten in de volgende sectie.

Manieren om het risico van zittend bureauwerk/lang zitten te voorkomen:

  1. Ken de bureau-oefeningen: als u elke 20 tot 30 minuten regelmatig aan uw bureau rekt, zou dit enorm helpen om in beweging te blijven terwijl u lang zit. Rekken worden beschouwd als de meest effectieve bureauoefeningen.

  2. Stand-up desk is een slim idee: Stand-up desk is iets waar u uw werk kunt doen vanaf elke locatie van het kantoor in staande positie. Dat betekent dat je de laptop, mobiele telefoon enz. kunt dragen en verbonden kunt blijven met het werk en uw team vanuit elk deel van het kantoor en op elk moment.

  3. Regelmatig rondjes lopen: Maak tijdens het werk een wandeling op kantoor of schep even een luchtje om een ​​pauze te nemen van het zitten.

  4. Actief vergaderen met collega's: door actieve vergaderingen te houden die fysiek werk in uw discussie krijgen, kunt u een pauze nemen van lang aan het bureau of in de vergaderruimte zitten. Lopen van de vergaderzaal naar de hal is een manier om wandelen in uw vergaderingen toe te passen.

Conclusie: een correcte bikefit is een van de vele oplossingen

We kunnen onze plicht niet ontlopen, maar we kunnen onze manier van werken transformeren voor een betere gezondheid. Dit in combinatie met een correcte bikefit kan ervoor zorgen dat u pijnvrij kan fietsen en u zowel fysiek als mentaal beter zal voelen. We hopen dat de bovengenoemde ideeën kunnen helpen om het risico van een slechte houding als gevolg van zittend bureauwerk te voorkomen. Laat u informeren, neem de juiste stappen en voorkom de impact van langdurig zitten aan een bureau.

Vorige
Vorige

De Altviolist op zijn fiets

Volgende
Volgende

Merckx: pionier voor de recreatieve fietshouding van vandaag